Her kommer et par av mine favoritt oppskrifter :)

Canarisk linsegryte med gulrot.

I går kom kjæresten hjem fra handlerunde med posen full av spennede bønner og linser – i dag er utfordringen å lage noe spennende og godt av dem. (…og av noe av det som allerede finnes i skapene.)
«Potaje de lentejas y zanahoria» er en kanarisk rett – og jeg har bare gjort noen små endringer for å tilpasse ingrediensene til det jeg hadde i skapet.
Til 4 porsjoner trenger du:
600 g strimlet svinekjøtt
3 dl gule linser
3 dl grønne linser
4 gulrøtter
1 liten selleri
1 stor løk
1 purre
1 boks hakkede tomater
1 laubærblad
2 fedd hvitløk
(chili – hvis du vil)
salt
3 ss olivenolje
Og slik gjør du det:
Skyll linsene godt og kok dem nesten møre. (Bruker du hermetiske linser trenger du ikke forhåndskoke dem.)
Skrell og skjær gulrot, selleri, løk og purre i små terninger.
Brun kjøttet sammen med hvitløk og laurbærblad i oljen mens du rører hele tiden. Tilsett tomat og grønnsaker og la småkoke i ca 5 minutter.
Ha i linsene og rør godt. Tilsett vann til det dekker linsene. Smak til med salt og ev. chili og la det hele småkoke i ca. 10 minutter. Ha i mer vann om nødvendig.

Buen provecho!

(Bilder kommer!)
*****

Søte Anettes grove knekkebrød

Favorittrestauranten min (Bryggekanten Brasserie & Bache Bar) har en blid og syngende ung dame på kjøkkenet.

Der kommer denne oppskriften på grove knekkebrød fra.

Og de er skikkelig gode!! (Faktisk så gode at neste røre allerede står klar og venter på kjøkkenbenken! Denne gangen skal jeg prøve å tilsette tranebær og valnøtter for å lage en «luxus variant» !)

Du trenger:

1 dl linfrø
1 dl sesamfrø
2 dl solsikkefrø
4 dl store havregryn
4 dl sammalt grovt hvetemel
7 dl vann
Salt eller litt av din favoritt buljong for ekstra smak.

Og slik gjør du det:

Bland sammen alle de tørre  ingrediensene – hvis du skal bruke buljong trenger du ikke tilsette salt.

Ha i vann – og eventuelt buljong. (Jeg har brukt BONGs Art of Taste Italiensk Kalvebuljong.)

Rør godt sammen og la røren trekke i 5-10 minutter. Røren SKAL være bløt og rennende når du setter den til side.

Fordel røren jevnt utover bakepapir og lag ruter i passe størrelse med baksiden av en kniv eller en stekespade.

Stek knekkebrødene på 160 grader i 1 time og 10 min. Snu brettene etter halve tiden. (I varmluftsovn kan man godt steke to og to brett.)

Snu opp ned og knekk forsiktig langs linjene og avkjøl på rist.

Knekkebrødene oppbevares i tett boks eller på store Norgesglass.  Av denne oppskriften fikk jeg to brett med knekkebrød = 30 stykker. (Brettet delt i tre den ene veien og fem den andre veien.)

Og de smakte helt himmelsk med avokado og tomat!! Jeg kan godt tenke meg at en god Philadelphia ost med litt grønt til, egg og kaviar eller grov leverpostei med sylteagurk eller rødbeter også kan gå an 🙂 – det skal prøves ut i helgen!

*****

Rabarbrasaft med vanilje

Har du hage med rabarbra er dette er en enkel og rimelig måte å ta vare på sommeren. Det er også en kjempe hyggelig gave å gi til noen som ikke har rabarbra selv? Husk at rabarbra som oftest bør høstes før St. Hans. (I år er det ikke noe problem hos oss – sommeren har ikke riktig kommet i gang enda, så det er enda lenge igjen til vi må bekymre oss for at den skal bli treete og tørr.) Er du tidlig ute med første innhøsting og fjerner alle stilker og blader helt til roten, kan du være heldig å få en ny runde med innhøsting utpå sensommeren! Så til oppskriften 1 kg. rabarbra 2dl vann 300 g sukrin eller pr liter saft Atamon (1/2 ts pr. liter ferdig saft.) Vaniljestang (Mengden kommer an på hvor stor porsjon du skal lage. På 5 kg rabarbra bruker jeg ca 1/2 vaniljestang.) I tillegg trenger du rene glassflasker med tett kork, trakt, hullsleiv eller øse, litermål og et linklede eller rent kjøkkenhåndkle som ikke er vasket med skyllemiddel. (Husk å skylle ut ev. skyllemiddel før bruk. Det er ikke sikkert at rabarbrasaften smaker like godt med en anelse «apple blossom» «sommereng» eller «sjøbris».) Slik gjør du:

 • Skjær bort bladene og endene på rabarbraen og skyll godt. Vei rabarbraen og skjær den i biter på 3-4 cm.
 • Hell 2 dl vann pr. kg rabarbra i en kjele, ha i den oppkuttede rabarbraen og kok opp. La det småkoke i 10 – 20 minutter. (Avhengig av tykkelsen på rabarbraen. Den skal nesten falle helt fra hverandre.)
Siling av rabarbrasaft med linklede.
 • Sil av saften. Hvis du er så heldig at du har saftsilingsutstyr hjemme bruker du dette – hvis ikke kan du henge et linklede eller et kjøkkenhåndkle over en kjele og bruke dette til å sile rabarbrasaften. La rabarbrasaften få en times tid til å sile ferdig. (Koker du saft av bare en kg rabarbra går det fortere!) Når saften er ferdig silt måler du opp hvor mye saft du har. (1 kg rabarbra gir ca. 0,5 – 0,7 liter saft. Avhenger av kvaliteten på rabarbraen.)
 • Skjær av en bit av vaniljestangen. Del den på langs og skrap ut frøene. Ha både frø og vaniljestang i kjelen sammen med saften, og kok opp. (Mengde vaniljestang avhenger av mengde rabarbra og hvor mye vaniljesmak du liker.)
 • Legg de rene flaskene på et kjøkkenhåndkle på risten i stekeovnen til sterilisering/varming mens saften koker opp. Sett stekeovnen på 130 grader. Korkene kan kokes i en liten kjele, eller i en ildfast form med kokende vann i stekeovnen.
 • Ha i sukrin eller sukker når saften har kokt opp, og rør til det har løst seg opp. Smak på saften om du er usikker på hvor mye sukker du skal ha i. Noen liker søtere saft enn andre.
 • Kok opp saften på nytt, og ta bort vaniljestangen og skummet som dannes på toppen med en hullsleiv eller øse. Hvis skummet ikke fjernes blir saften uklar.
 • Ta kjelen vekk fra platen og tilsett ½ ts Atamon pr liter ferdig saft og rør forsiktig.
 • Bruk en stor god gryteklut for å ta de varme flaskene ut av ovnen. Bruk en trakt og litermålet til å fylle de varme flaskene. Ha på korken og skyll ev. av søl på flaskene under varmt vann. Sett på benken til avkjøling.
 • Lag en hyggelig etikett, eller fest et sommerlig kort i en hyssing rundt halsen på flasken.

Saften oppbevares best om den står mørkt og kjølig. Dersom saften skal fryses, eller drikkes med en gang, er det ikke nødvendig å bruke Atamon. Tips: Mange liker å bruke andre smakstilsetninger i rabarbrasaften. Jeg har med hell forsøkt jordbær, svarthyllblomst, kanel, rosiner(!) og stjerneanis –  jeg vet at også nellikspiker, sitron og ingefær er mye brukt. Har du mye rabarbra i hagen er det bare å slippe fantasien løs. Til slutt noen fakta om rabarbra:

 • Rabarbra er svært kalorifattig. Den inneholder nesten ikke karbohydrater, fett eller proteiner. 100 gram rabarbra gir bare 16 kcal.
 • Rabarbra inneholder mye både A-, B- og C-vitaminer, og nyttige mineraler som kalium, kalsium, jern og magnesium.
 • Rabarbra binder seg til kalsiumet i kroppen. Barn og ammende som trenger mye kalsium bør være forsiktige inntak av store mengder rabarbra. Det samme gjelder de som sliter med høyt magesyre innhold, urinsyregikt, nyrestein og gallestein.
 • Rabarbra med røde stilker har lavere syreinnhold enn de med grønne stilker.
 • Rabarbra hjelper ved treg mage, er styrkende og har en parasittdrepende virkning. Den øker også utskillingen av galle og hemmer formering av bakterier i tarmene.
 • Tidligere har rabarbra blitt brukt for å kurere feber og som medisin mot pest.

 

Porsjons størrelse rabarbrapai & kaffe

Rabarbrapai

Siden hagen bugner av rabarbra – og de første sommergjestene allerede har meldt sin ankomst ble det i full fart bakt en stor porsjon «enmanns» paier. I tillegg til rabarbra- ble laget jeg også noen stikkelsbær- og eplepai. (Stikkelsbærene er riktignok fra hytta i fjor sommer. Men det var noen igjen etter at jeg laget saus på lørdag, og nå gjorde de nytten i et par paier.) Denne paioppskriften kan brukes til å fylle med det aller meste – la fantasien og det du har i hus bestemme og prøv deg frem med ting du liker! God bakst!

Små paiformer med løs bunn fra Wilton

Denne oppskriften er nok til en normal paiform eller 6 små porsjons former. (Jeg brukerpaiformer fra Wilton – de er har løs bunn og er kjempe enkle i bruk. Finnes både som sett med små porsjonsformer og større runde- og hjerteformede former. Rund 24 -26 cm springform kan også brukes.) Paideig 125 g romtemperert smør/margarin 3dl hvetemel 2-3 ss kaldt vann Smuldre smør/margarin og hvetemel sammen. Bruk fingrene eller foodprosessor/miksmaster med eltekrok. Når smør og mel er helt blandet tilsettes det kalde vannet. Jobb vannet raskt inn i deigen. Ikke jobb for mye med deigen etter å ha tilsatt vannet. Da blir ikke bunnen skikkkelig sprø. Sett deigen i kjøleskapet i en time mens du lager gjør klart fyllet. Fyll 5 store rabarbra Sukrin eller sukker etter behov 1 cm vaniljestang (Kan sløyfes eller erstattes med annen smakstilsetning.) Skrell rabarbraen og kutt den i 4-5 cm lage biter. Ha rabarbra og sukrin/sukker i en kjele med litt vann. (Nok til at sukkeret løser seg opp.) Varm forsiktig opp til kokepunktet. Ta kjelen av varmen og sett til side. Sett stekeovnen på 200 grader. Ta deigen ut av kjøleskapet og begynn å fylle paiformen(e). Om du bruker små paiformer er det enkelt å bruke fingrene for å fylle formene med paideigen. Til store former bruker jeg å kjevle ut deigen. Prøv deg frem og gjør det du synes er best. Det viktigste er at deigen er jevnt tykk og at den dekker hele formen godt. Også oppover kantene. Når formen(e) er fylt prikkes deigen med en gaffel. Stekes i 10 minutter til de har fått en fin gylden farge.

Prikket paideig før steking
Paideigen etter steking

Sett paiformen(e) på en rist og la de avkjøles litt før du har i fyllet.

Pai fylt med rabarbra foran og stikkelsbær bak

Stek den/de fylte paien(e) i ca 20 minutter. Server lune paier med krem, is eller vaniljekesam. Tips: Halvstekte pai «skall» egner seg godt til å fryse. Ferdige paier er litt vanskeligere. Her kommer det veldig an på hvor vått fyllet i paien er. Hvis fyllet er for vått kan paiene lett bli klissete ved tining. En løsning er å lage noen ekstra porsjoner med pai «skall» og noen ekstra porsjoner med fyll. Frys det ned i separat og ta opp det du trenger neste gang du har lyst på en rask pai. Det er enklest å holde pai «skallet» helt om det fryses ned i paiformen. Ta ut pai «skallet» når det er frosset helt. Oppbevar gjerne pai «skallene» i en boks så de ikke går i stykker i fryseren. Paien nytes best sammen med gode venner med vaniljekesam, krem eller iskrem som tilbehør 🙂   (Og naturligvis kan man enkelt bytte ut rabarbrafyllet med noe annet. Eple, stikkelsbær, blåbær, solbær…. Prøv med det du har og liker!)

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i oppskrifter og merket med , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s