Mens vi venter på noe godt

Syriner som SNART blomstrer - og det er 6. juli!!

Syriner som SNART blomstrer – og det er 6. juli!!

I går fikk jeg med meg at en venninne i Bergen driver og lager Svarthyll «Champagner».
– jeg kjenner at jeg blir aldri så lite missunnelig, siden svarthyllen her ikke en gang er i nærheten av å blomstre…. Vi ligger nok en liten smule etter de aller fleste når det gjelder sommerens fremtog. Ikke en gang syrinene står i full blomst her enda.. 😛 Fordelen er dog at vi fortsatt kan kose oss med rabarbra, som ikke har blitt det minste gammel 🙂

Men selv om vi her oppe ikke har fått blomster på svarthylltrærne enda, så kan det jo hende at den blomstrer flere steder enn i Bergen. Og siden jeg likevel forsøker å få tiden til å gå mens jeg teller ned til bilhenting i Ålesund….

Her kommer «min» oppskrift på «Sparkling Elderflower Cider» eller «Svarthyll Champagne» om du vil.

Elderflower-Cordial-done

«Svarthyll Champagne» / «Sparkling Elderflower Cider»

NB! Når du plukker blomstene – gjør dette helst så tidlig som mulig om morgenen.
(Om de plukkes tidlig om morgenen – mens det ennå er litt morgendugg på – skal de lukte en anelse av banan. Senere på dagen/kvelden minner lukten mer om kattetiss…
Går godt å bruke blomster som er plukket på kvelden også, men det blir en litt annen smak.)

Du trenger:

Ca. 50 klaser med Svarthyllblomster
3 kg sukker
6 store sitroner
400g lyse rosiner
25l vann

Rengjorte bøtter/dunker til å ha blandingen på
Sileklede
Trakt
Flasker med patentkork eller skrukork

Svarthyll & sitroner klare til bruk / Elderflovers & lemons ready for use

Svarthyll & sitroner klare til bruk / Elderflovers & lemons ready for use

Slik gjør du:

Sjekk at blomstene er fri for innsekter.
Skjær sitronene i tynne skiver (Du kan også rive skallet fint og presse juicen i blandingen. Men det ser så lekkert ut med skivene!)
Grovhakk rosinene
Kok opp 5 liter vann og løs opp sukkeret i det kokte vannet.

Lyse rosiner / Yellow sultanas

Lyse rosiner / Yellow sultanas

Fyll 20 liter vann i gjæringskaret. (Hvis du må bruke mer enn en dunk/kar/bøtte må du være nøye på å fordele likt med vann og andre ingredienser i alle.)
Ha i den varme sukkerlaken og rør godt.
Ha så i resten av ingrediensene, rør forsiktig og dekk til med en ren klut. (Det er viktig at det kommer luft til, men at insekter ikke kan komme til.

La blandingen så på en lun plass i 2 dager. Badegulv med varmekabler er en fin plass for gjæringen, men pass på at det ikke blir for varmt. Et tykt badehåndkle mellom dunk og gulv kan være en god idé.
Sjekk blandingen – det skal skumme lett når den gjærer. Hvis den ikke gjærer etter 2 dager (SVÆER uvanlig!) – kan du tilsette en anelse gjær. (Det er rosinene som skal få igang gjæringen.)

Rør forsiktig og la blandingen stå ytterligere to dager. – så skal den på flaske!

Sil blandingen godt gjennom et sileklede. Det er viktig at det blir med så lite bunfall som mulig over på flaskene. Jeg siler ofte to ganger… (Og bytter klede i mellom.)
Fyll over på steriliserte flasker – helst med patentkort. Men skrukork går også bra. (Første året brukte vi vanlige vinflasker – jammen skal jeg si at korken fikk fart da vi satte en flaske litt hardt i bordet. HELDIGVIS var vi utendørs!!)

Lagres kaldt og mørkt. KALDT er det essensielle her! Flaskene BØR stå minimum to uker og godgjøre seg før man smaker – men jeg vet av erfaring at det kan være vanskelig. Holdbarhet avhenger av hvor godt sterilisert flaskene er, om de er 100% tette og hvor kaldt de blir lagret. Vi har en sjelden gang klart å spare en flaske til nyttårsaften. Og den har vært like god da som om sommeren!

Serveres ISKALD!

Lykke til og god sommer!

* * * * *

Elderflower-Cordial-done

Yesterday I noticed that a friend of mine in Bergen was making Elderflower «Champagne».

– I can really feel that am a wee bit jealous!! I I går fikk jeg med meg at en venninne i Bergen driver og lager Svarthyll «Champagne». – jeg kjenner at jeg blir aldri så lite missunnelig, siden svarthyllen her ikke en gang er i nærheten av å blomstre…. Vi ligger nok en liten smule etter de aller fleste når det gjelder sommerens fremtog. Ikke en gang syrinene står i full blomst her enda.. 😛 Fordelen er dog at vi fortsatt kan kose oss med rabarbra, som ikke har blitt det minste gammel 🙂

Men selv om vi her oppe ikke har fått blomster på svarthylltrærne enda, så kan det jo hende at den blomstrer flere steder enn i Bergen. Og siden jeg likevel forsøker å få tiden til å gå mens jeg teller ned til bilhenting i Ålesund….

Her kommer «min» oppskrift på «Sparkling Elderflower Cider» eller «Svarthyll Champagne» om du vil.

«Elderflower Champagne» / «Sparkling Elderflower Cider»

NB! When picking the flowers – do this as early in the morning as you can.
(If you pick them early in the morning – while there still is some monrning dew – they should smell a little like bananas. Later in the day/evening the smell reminds me more off cats pee…
You can use flowers picked in the evening too, but you’ll get a slightly different taste.)

You need:

Ca. 50 Elderflower «heads»
3 kg sugar
6 large lemons
400g yellow sultanas
25l water

Clean buckets/container to put the mixture in
Fine draining-cloth
Funnel
Bottles with strap closure (Like Grolsch bottles) or screw caps.

How to:
Check that all flowers are bugfree.
Slice the lemons in thin slices. (You can also grate the lemon peel and squeeze the juice into the mix. But it looks so nice with the slices!)
Chop the sultanas
Bring 5 litres of the water to boil, and dissolve the sugar in the boiling water.

Fill 20 litres of vater in the fermentation container. (If you need to use more than one, you must remember to divide the water and the other ingredients equally into all.)
Add the warm sugarwater, and stir well.

Add the rest of the ingredients, stir carefully and cover with a clean cloth. (It is important that air can get in, but no bugs.

Leave the mix in a warm place for two days. A bathroom with floorheating is a good place for fermenting, just be careful that it doesn’t get too hot. A thick bath-towel between container and floor could be a good idea.

Check the mix – there should now be a little «foam» from the fermentation. If it doesn’t have after two days (VERY uncommon!) – you can add a hint of yeast. (It is the sultanas that should start the fermenting and add bubbles to the finished product.)

Stir carefully and leave the mix for another two day. – then it is botteling time!

Strain the mix through a fine straining-cloth. It is important that there is as little as possible precipitate left for the bottles. I often have to strain twice…. (And change the cloth before second time.)

Fill onto strilised bottles – preferably with strap closure. «Screw cap bottles can be used to. (The first year we used regular winebottles and corks – I tell you, the cork got some speed when we sat a bottle onto the table a little bit too hard. LUCKILY we were outside!!)

Store the bottles cold and dark. COLD is the essencial word here! The bottles SHOULD rest and mature for at least two weeks before tasting – but from experience I know that this can be hard. How long you can store them depends on how well sterilised the bottles are, if they are 100% airtight and how cold they are stored. We have occationally managed to save a bottle for new years eve. And it has tasted as good then as in the late summer.

Serve well chilled!

Good luck and have a great summer!

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i oppskrifter, Sommer og merket med , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

5 svar til Mens vi venter på noe godt

  1. Henny sier:

    Veldig interssant , eg har akkurat kjøpt meg ein Svarthyll busk

    • Puisin sier:

      🙂 Kan anbefales. Hvis du heller vil lage saft, så bruker du samme forhold med – men koker det inn til halv mengde væske. Ha på steriliserte flasker – og bruk gjerne litt Atamon i 🙂

  2. Elin sier:

    Hei!

    Bloggen din har fanget vår oppmerksomhet på grunn av kvaliteten av oppskriftene. Vi ville bli glade hvis du ønsker å bli med i Alleoppskrifter.no, slik at vi kunne koble til den.

    Alleoppskrifter er en søkemotor som samler de beste norske matlaging nettsteder og blogger fra Internett.

    Flere hundre blogger er allerede registrert her og dra nytte av den trafikken vi sender til sine blogger og nettsteder.

    For å bli med Alleoppskrifter, bare gå til http://www.alleoppskrifter.no/ga-med-i-matbloggtoppen

    Ha en fin dag!

    Vennlig hilsen,
    Elin
    Alleoppskrifter.no

  3. Puisin sier:

    – og der så jeg plutselig hele kommentaren 😛

    Jeg skal blåse liv i bloggen igjen nå – og henger meg gjerne på alleoppskrifter.

    Takk for positiv tilbakemelding!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s